Jacobsson BilI 40 år har ett familjeföretag sålt många av bilarna på Gotland. Företaget Nils Jacobsson Bil AB har blivit något av en institution. Men i september såldes familjeföretaget såldes till nya ägare som driver vidare agenturerna Toyota och Hyundai på Sveriges största ö.

Säljaren, Tommy Jacobsson, som drivit bolaget tillsammans med sina föräldrar, är tillfreds med lösningen.

– Vi kände oss klara med bilbranschen och jag ville prova på något annat innan jag blev för gammal. Nu ska jag ta ledigt ett år och göra allt jag inte hunnit med tidigare. Det känns skönt och förmånligt att få unna sig en längre semester, säger Tommy Jacobsson, som passar på att en eloge till företagsmäklaren Jan Romin på Swedbank Företagsföremedling som sydde ihop affären så att alla parter blev nöjda.

– Utan honom hade det inte gått, säger Tommy Jacobsson.

Rörelsen omsatte 30 miljoner kronor, men den avgörande pusselbiten i affären var att fastigheten ingick i överlåtelsen. Lokalerna ligger i en attraktiv del av Visby och värdet på fastigheten var en stor del av överlåtelsesumman.

Jan Romin– Köpet finansierades till största delen av krediter och en säljarrevers. Totalt sett var det ingen lätt affär. Det tog nästan ett och ett halvt år innan vi var i mål, berättar Jan Romin.

En viktig förutsättning var givetvis att generalagenterna Toyota och Hyundai såg positivt på överlåtelsen.  Och det gör de. Det finns goda möjligheter att fördubbla omsättningen.

– Jag tror att det kan gå riktigt bra för företaget i framtiden. De nya ägarna har lång erfarenhet från bilbranschen på Gotland och de kommer in med stark säljkraft. Under säljprocessen fanns det en handfull intressanta köpare, men de som drog längsta strået var två rutinerade rävar och en hungrig 27-åring som redan hunnit vara entreprenör i flera år, säger Jan Romin.

Mats Andersson är en av ”rävarna” och han kunde inte motstå möjligheten att få driva eget bilföretag.
– Det känns som en härlig utmaning, trots att vi har skuldsatt oss ordentligt. Men jag hade grämt mig rejält om vi inte tagit den här chansen. Det är en inarbetad rörelse och vi kände både familjen och verksamheten väl. Jag är också trygg med att vi har ett bra kontaktnät.

Två av delägarna, Mats Andersson och Christer Nilsson, har båda lång erfarenhet från bilbranschen, medan David Andersson, Mats son, jobbat med biluthyrning och rekonditionering av bilar.

- Det är en bra mix av erfarenhet och ungdomlig framåtanda. Eftersom det är David som står för framtiden var det naturligt för oss att han skulle bli vd och huvudägare. Nu basar han över tio personer och vi är i full färd med att titta på vad vi kan förbättra och hur vi kan höja lönsamheten, säger Mats Andersson.

De nya ägarna räknar med att kunna öka volymerna oavsett konjunkturläget. Gensvaret i början har varit gott och affärerna har redan gått över förväntan.

– Vi är mycket nöjda med vårt köp och med mäklarens Jan Romins insats. Han kunde bilbranschen och hittade kluriga lösningar på finansieringen. Under hela resan har han funnits med och hjälpt både säljaren och oss. Tryggt och bra hanterat från början till slut, menar Mats Andersson.

 

Text: Stefan Hällberg
Foto (Jacobssons Bil): Roland Hejdström