Almi Företagspartner Östergötland arrangerade både i höstas och nu under vintern uppskattade internat för tjejer som är intresserade av att köpa och ta över företag. Det finns många fördelar att ta över ett befintligt bolag jämfört med att starta ett nytt, men också mycket att tänka på när det gäller företagsköpet. Swedbank Företagsförmedlings mäklare i Östergötland - Tom Skarin, Peter Myrgård och Stefan Persson - deltog som föreläsare och delade med sig av sina erfarenheter och kunskaper när det gäller hur man hittar ett företag att köpa, hur ett företag värderas, hur själva överlåtelseprocessen ser ut och vad man bör tänka på. 

almi

Tom Skarin leder en gruppövning på internatet.


Stefan Persson berättar:

”Fastän vi i de flesta fall har säljuppdrag kändes det helt naturligt att bidra med våra erfarenheter till deltagarna. För att få så bra överlåtelseprocesser som möjligt för köpare och säljare ser vi tre centrala frågor som avgörande:

  • köparens intention
  • krav på säljarens succession
  • köpeskillingen och dess konstruktion.

Dessa frågor bör en köpare så tidigt som möjligt svara på för sig själv och i det indikativa budet. Det var också detta som vi fokuserade på i vår föreläsning. Vi tittade även på vilka olika kanaler som finns för att hitta bolag som är och skulle kunna vara till salu.” 

arrow Läs mer om Almi Företagspartner