Göteborgaren Erik Selin, vd, huvudägare och grundare av Fastighets AB Balder, är en originell fastighetskung. Han litar mer på sin fingertoppskänsla än på kalkyler och prioriterar att ha roligt.

Erik SelinErik Selins hedonistiska drag märks till exempel när vi frågar om Tyskland kan bli intressant för Balder.
– Nej, då måste jag ju lära mig tyska och sätta mig in i den tyska fastighetskulturen, det har jag ingen lust med.

Av samma skäl kan delvis svensktalande och närbelägna Helsingfors möjligen bli aktuellt, avslöjar han. Roliga och bekväma vill han helst ha sina affärer.

För Erik Selin, 44,  har sin hobby som yrke. Sin första fastighetsaffär gjorde han redan som 24-åring 1991, när han lyckades få ett banklån på 20 miljoner för att köpa ett bostadhus i Ängelholm.
– I slutet av fastighetskrisen skänkte de nästan bort husen, affären var så gott som riskfri. Så kommer det aldrig att bli igen, bankerna har lärt sig av misstagen.

Han hade svepts med av börsyran, var skuldsatt upp över öronen och att lyckas med sina första affärer var ett måste. Ränderna sitter kvar än i dag, för Erik är ekonomisk kalkyl och riskminimering nästan synonyma begrepp.
– Ja, jag funderar egentligen bara på nedsidan av affärer. Är risken liten och allt i övrigt känns rätt slår vi till, förklarar han.
Objekten varierar och enligt Erik Selin har Balder varken någon särskild strategi eller några uttalade mål. Men företaget låter bli att köpa kommersiella fastigheter utanför storstäderna och undviker industri- och lagerlokaler.

Finansieringen har aldrig varit något problem, trots han arbetat med olika banker genom åren.

Belåningsgraden sjunker stadigt, till nu drygt 60 procent. Beror det på att ni är en långsiktig fastighetsägare?
– Jo, men vi är långsiktiga mest för att det känns bäst så och för att jag är så dålig på att köpa och sälja snabbt, medger han.

Vinterns rubriker om Balders köp av ett Marriott-hotell i Malmö och av ett bostadskvarter i Köpenhamn ska inte övertolkas. Balder befinner sig inte i någon expansionsfas.

– Det är rena tillfälligheter att de affärerna blev klara nästan samtidigt, efter i det ena fallet över två års förarbete.
I förarbetena är minst ett besök av Erik ett obligatoriskt inslag. Han vill känna efter hur fastigheten känns och låter sig inte nöjas med prospekt. Även om fastigheten känns bra händer det att Balder hoppar av, om det till exempel blir tråkig eller stressig stämning vid förhandlingarna.

Erik Selin har noll universitetspoäng i ekonomi, menar att siffror är överskattade i fastighetsanalyser och avfärdar allt vad sifferbaserade tumregler heter. Därmed inte sagt att han inte har koll på siffrorna. Som Balders kurs på Midcap på Stockholmsbörsen, att Balders bestånd är värt drygt 19 miljarder eller att uthyrningsgraden år efter år ligger runt 95 procent.

– I dåliga tider kallas vi duktiga med våra låga vakanser, men i goda tider anses vi tråkiga och utan potential, konstaterar han obekymrat.

Vart marknaden är på väg just nu har han ingen aning om. Men han är inte orolig utan säger att Balder är mycket väl rustat för framtiden, oavsett hur den ser ut.