Ett 50-tal bohusländska företagare deltog i Swedbank Företagsförmedlings företagarträff på Pininfarina i Uddevalla i början av september. Träffen var mycket lyckad, men sorglig. Bilfabriken är nämligen på väg att slå igen.

Pininfarina

Måndagseftermiddag i september. Vi befinner oss vid Pininfarinas lokaler i Uddevallas vackra, västra utkant. Här tillverkas Volvo C 90, Volvos cabb, men nästa sommar ska fabriken läggas ner.

Nära 50 företagare är på plats, inbjudna av Uddevalla Kommun och Swedbank Företagsförmedling. En rundvandring i fabriken följs av fika, mingel och ett seminarium.


Lars Erik FältEn av gästerna är Lars Eric Fält, vd på Axia Hotel Management AB, som bland annat driver restaurangen på Pininfarina.

– Jag kom hit dels för att jag var nyfiken på hur framtiden ser ut här. Dels driver jag ett antal företag och är 62 år, resten kan du räkna ut själv, säger han med ett leende.

Lars-Eric är mycket nöjd med dagen.
– Företagsförmedlings seminarium var intressant och proffsigt. Det märktes att det var erfarna killar som höll i det och det var skönt att det inte var så inriktat på bankfrågor.


 Lars ÖsterbergLars Österberg, vd på Dillkronan AB i Ljungskile, ett konsultföretag inom affärsutveckling, är också nöjd, men det bestående intrycket är ändå sorg.
– Det är sorgligt att så många jobb försvinner och att så lite har gjorts för att hitta ersättare till Pininfarina, tycker han.

Lars har lång erfarenhet av företagsöverlåtelser, bland annat från nedläggningen av Flextronics i Vaggeryd.
– Men Swedbanks Företagsförmedlings seminarium var bra ändå, jag är intresserad av ämnet och de visste vad de pratade om. Och det är bra för mig att knyta kontakter både inom banken och med andra företagare här.


Claes-Henrik Bjuhrberger, företagsmäklareÄven Claes-Henrik Bjuhrberger, företagsmäklare på Swedbank Företagsförmedling i Trestadsregionen och Storgöteborg, är nöjd. Men det är han van vid, han arrangerar 15-20 företagsträffar per år och dessa brukar vara väldigt uppskattade.

De två vanligaste frågorna han får är: Hur mycket är mitt företag värt? och Hur kan ni hjälpa mig att hitta en köpare? Särskilt den första frågan tar tid att besvara, via en grundlig värdering, men det är till slut alltid marknaden som avgör priset.

Swedbank Företagsförmedling är marknadsledande, med en rad trumfkort i bakfickan. Där det viktigaste är bred erfarenhet, av hittills runt 500 företagsaffärer med företag som omsätter mellan 20 och 200 miljoner kronor, i de flesta tänkbara branscher.

– Om någon till exempel vill sälja ett snickeriföretag som omsätter 80 miljoner kronor har vi gott om information från liknande affärer, som om vilket slutpriset blev, vilka intressenterna var och annat. Sådan information är annars väldigt svår att hitta.

Att ha Swedbank i ryggen är en annan stor fördel. Inte bara för att banken kan ge hjälp med finansieringen av bolagsköp.

– Nej, via Swedbank får många av våra kunder till exempel hjälp med skattemässigt effektiva pensionsavsättningar och bra placeringar, i samband med en försäljning, säger Claes-Henrik Bjuhrberger.