I Dagens industris tematidning Ägarskifte svarar bland annat vår vd på frågor om vad man ska tänka på vid ett ägarskifte:

Thor Bergenholtz, vd Swedbank FöretagsförmedlingVad är viktigt att tänka på inför ett ägarskifte?

– Att starta i tid och informera sig om processen. Det gäller att förbereda sig mentalt. Varför säljer du? Vad ska du göra istället? Och vilket pris förväntar du dig? Det ska man alltid stämma av med mäklaren i god tid. Rena ordningsfrågor i det egna bolaget är givetvis också viktiga. I regel är det så att ju mer oberoende verksamheten är av ägaren, desto lättare är det att sälja.   

Vad finns det för vanliga misstag och vad bör man undvika?

– Att ägaren missbedömer engagemanget och tiden som krävs eller skjuter marknaden i sank genom att knacka dörr hos grannen.

Varför behövs era tjänster vid ett ägarskifte?

– Vi är vana vid företagsöverlåtelser, vet hur marknaden kan bearbetas och vilka siffror som efterfrågas. Vår stora erfarenhet av att genomföra affärer gör att vi kan höja värdet på ditt företag. Vi har metodiken och organisationen att hitta rätt köpare utifrån just ditt företags förutsättningar. Samtidigt avlastar vi dig som ägare så att du istället kan fokusera på lönsamhet ända tills det är dags att lämna över stafettpinnen. Till skillnad från advokater och revisorer arbetar vi proaktivt och blir det ingen affär tar vi inte ut något arvode.

Läs hela artikeln på foretagsstruktur.nu