Det välrenommerade Göteborgsföretaget J.R. Johnssons Bleck & Plåtslageri är ny ägare till GM Plåt AB. Det blev klart under senhösten, efter en försäljningsprocess som startade redan i våras.

– Den tidigare huvudägaren och VD:n Göran Martinsson närmar sig pensionsåldern och har funderat i flera år på att låta någon annan ta över verksamheten. Under våren tog planerna på att sälja fart och Göran fick då kontakt med företagsmäklaren Claes-Henrik Bjuhrberger på Swedbank Företagsförmedling. Det berättar Göran Hagsgård som varit GM Plåts revisor under många år och som biträde säljarna under hela försäljningsprocessen.

GM Plåt har sitt huvudkontor i Munkedal, tio mil norr om Göteborg. Dessutom har företaget filialer i Uddevalla, Lysekil och i Lur som ligger på gränsen mellan Tanums och Strömstads kommun. Det betyder att GM Plåt arbetar med plåtslageriarbeten från Orust i söder ända upp till norska gränsen.

– Säljarna Göran Martinsson och hans son Sonny Hansson kommer att vara kvar i företaget under en övergångsperiod. Det ser jag i det närmaste som en förutsättning för att de nya ägarna ska kunna ta över verksamheten på ett riktigt bra sätt, säger Göran Hagsgård.

Välskött med bra likviditet

Ekonomiskt står GM Plåt starkt, med god likvitet och lönsamhet samt bra kundunderlag. Företaget har omkring 35 anställda och omsätter mellan 20 och 30 miljoner kronor per år.

– Sammantaget är det ett mycket välskött bolag, vilket förstås gjorde mitt arbete som revisor enklare under överlåtelseprocessen. Det var jag som tog fram alla siffror som behövdes för att en ny ägare skulle få insyn i bolaget. I alla faser av försäljningen fick vi ett mycket bra stöd av företagsmäklaren Claes-Henrik Bjuhrberger. Han vann vårt fortroende direkt, agerade hela tiden seriöst och tog in advokater och andra specialister när det behövdes. Det var en lång process som landade på ett utmärkt sätt, avslutar Göran Hagsgård.

claes henrik bjuhrberger bildtextClaes-Henrik Bjuhrberger på Swedbank Företagsförmedling är också nöjd med hur uppdraget att sälja GM Plåt förlöpte.

– Vi hade på förhand identifierat potentiella köpare och kände oss bekväma med bolagets verksamhet samt struktur. Det och en välplanerad tidsplan samt process gjorde att vi kunde ligga steget före och ha god framförhållning mot vår uppdragsgivare, men även mot köpare samt deras ombud. Det betyder mycket för någon som säljer och köper för första gången, säger Claes-Henrik Bjuhrberger.

> Läs mer om GM Plåt

> Läs mer om Johnssons Bleck & Plåtslageri