Mikael Tinglöf investerade och sålde efter fem år

De båda Norrbottenföretagen Polardörren AB och Polarfönster AB har fått nya ägare. Säljare är entreprenören Mikael Tinglöf som drivit och utvecklat företagen sedan början av 2010-talet. Polardörren och Polarfönster tillverkar dörrar och fönster av hög kvalitet som är anpassade för nordiska förhållanden.

Mikael Tinglöf– När jag tog över Polardörren år 2010 gick verksamheten med förlust. Året efter köpte jag Polarfönster som då gjorde nollresultat. Nu fem år senare har båda företagen god lönsamhet och det känns bra att låta andra krafter ta över för att utveckla bolagen vidare, säger Mikael Tinglöf.

Aktiemajoriteten i Polardörren tas över av Expandera i Norrbotten AB som är ett regionalt riskkapitalbolag. Mikael Tinglöf behåller 44 procent av aktierna, men den posten har Expandera i Norrbotten option på att förvärva om ett år.

– Jag kommer att vara kvar i bolaget det kommande året och finnas på plats i fabriken i Öjebyn strax utanför Piteå. Sedan räknar jag med att Expandera i Norrbotten utnyttjar optionen och tar över hela bolaget, säger Mikael.

Polarfönster har köpts av tre privatpersoner som ska driva verksamheten vidare i Korpilombolo, där bolaget har egen tillverkning.

Mikael Tinglöf– Under det kommande året ska jag supporta de nya ägarna av Polarfönster. Tanken är att jag ska ge dem svar på alla frågor som kan tänkas uppstå under den närmaste tiden, säger Mikael.

Entreprenör som kan ta snabba beslut
Att de båda bolagen har gått från dålig lönsamhet till vinstbolag de senaste åren förklarar Mikael Tinglöf bland annat med att han som entreprenör och ägare hela tiden kan ta snabba beslut. En annan förklaring är att han låter människor ta fullt ansvar för sina egna arbetsuppgifter, utan att han själv är och petar i detaljer.

Jag jobbar också annorlunda på så sätt att jag lyfter på alla stenar, även när det gäller sådant som redan fungerar bra. Det finns alltid något som kan göras aningen lite bättre, förklarar Mikael.

Fem år tycker Mikael är en bra horisont för den som investerar i ett företag, inte minst med tanke på att bankens investeringslån löper på just den perioden.

– Sedan kan det i verkligheten förstås bli både sex och sju år innan jag tycker att det är dags för någon annan att ta över. Så fort jag känner att jag är helt klar med överlämningen av Polardörren och Polarfönster, så kommer jag att söka nya projekt att engagera mig i och då blir det en ny femårsperiod, berättar Mikael.

Som en skilsmässa
En intressant aspekt är att entreprenörer många gånger rent känslomässigt kan ha svårt att sälja det egna företaget. Det gäller både för den som varit med från starten och den som köpt in sig i företaget under ett senare skede. Mikael menar att han hade stor hjälp av företagsmäklaren Jan Holmstedt på Swedbank Företagsförmedling i Skellefteå också när det gällde att hantera det emotionella.

Jan Holmstedt– Det är på sätt och vis som att gå igenom en skilsmässa där känslorna emellanåt tar överhanden. Utan det stöd jag fick från Jan Holmstedt så hade det aldrig gått. Han höll huvudet kallt under hela säljprocessen, säger Mikael.

En rolig detalj är för övrigt att det var just Jan Holmstedt som mäklade affären 2011 då Mikael Tinglöf köpte Polarfönster. Och det är nog inte heller omöjligt att Mikael hittar sina kommande investeringsprojekt hos Swedbank Företagsförmedling.