Det finns fynd att göra i Norrland. Här finns både välskötta företag och intressanta fastigheter. Jan Holmstedt, mäklare i Skellefteå, vill att fler investerare ska få upp ögonen för möjligheterna som finns i landets norra delar.


jan holmstedt2– I Norrland får köparen mycket för pengarna. Det finns mängder av välskötta företag som söker nya ägare. Så här i början av hösten har vi blivit kontaktade av många som går i säljtankar, säger Jan Holmstedt, Swedbank Företagsförmedling i Skellefteå. Av Företagsförmedlingens 50-tal mäklare i landet ligger han på andra plats för affärer i spannet 10-150 miljoner kronor. Hittills i år har det blivit dubbelt så många affärer jämfört med samma period i fjol.  Genom ett strategiskt samarbete med en lokal revisionsbyrå som inleddes för en tid sedan har möjligheten att ta sig an uppdrag ökat. Och affärsklimatet är gynnsamt nu.


Konjunkturen och ränteläget

– Räntorna är låga, bankerna lånar ut pengar igen och investerare är öppna för alternativa sätt att placera sina pengar på grund av det rådande marknadsläget, säger Jan Holmstedt, som kommentar köpviljan.

Samtidigt växer utbudet. Cirka fyra av tio företagare i Norrland är över 60 år och på en jättestor geografisk marknad finns både tillväxtkluster och landsbygd. Att anlita en rådgivare som känner till förutsättningarna och kan navigera rätt ökar möjligheterna till en bra affär.

Jag Holmstedt bedömer att 8 av 10 företagsaffärer görs av företag med befintliga intressen i regionen. Få kommer utifrån och det vill Norrlands företagsmäklare ändra på.  

– Det går fortare att ta flyget från Stockholm till Norrlands städer än att åka från Stockholm till en fabrik i Småland. Här är prislappen rätt och arbetskraften är känd för att vara lojal, säger Jan Holmstedt.

Att många utmaningar väntar landsbygdens näringslivsidkare är heller inget att sticka under stol med. Det är stor skillnad mellan kustens tillväxtkluster och vissa inlandskommuner som kämpat länge med ständigt minskande befolkning. Vad det senaste året med stort flyktingmottagande betyder, till exempel vad gäller arbetsmarknaden, på kort och lång sikt, för vissa orter är omöjligt att säga idag.

Säkert är dock att många 40-talister som drivit företag nu är på väg att varva ner.


Köparens marknad

– Det finns många rörelsedrivande företag till salu. Både här och i andra delar av landet. Alla kommer inte att kunna hitta en köpare. Vi kommer därför att se fler mindre företag som lägger ner, spår Jan Holmstedt.

–  Alternativet är att samarbeta mer för att verksamheter ska kunna leva vidare. Om två företag går ihop så kanske omsättningen blir dubbelt så stor, säg 20 miljoner kronor, och därmed blir mer attraktiv för en köpare. 

Ett annat exempel på hur den gamle ägaren kan underlätta för köparen är att hen fortsätter att äga fastigheten som den som tar över rörelsen kanske inte vill köpa.


Stressade säljare

Själva försäljningsprocessen tar ofta ett år eller mer och för att kunna sälja kanske en del behöver göra förändringar i verksamheten. Säljare behöver ofta tid på sig och som köpare är det en fördel att ha en bra och konstruktiv dialog med säljaren både under köpprocessen men även när du som köpare tagit över.

Eftersom så många äldre företagare i norr skjutit på sina säljbeslutet finns det många som känner stress.  Det spelar köparna i händerna. Det kommer att finnas många företag till försäljning under en överskådlig period. 

Den som lyfter blicken och söker möjligheter i norr kan hitta fina välskötta företag till ett bra pris. Det finns en allmänt spridd fördom om att alla människor som bor ovanför Sundsvall är kärva och fåordiga.  Det stämmer förstås. Inte. Alls. Åk och se själv!

avtal bildtext