Anrika KL Maskin AB i Kvänum har köpts av Söderberg & Haak Kvänum AB som planerar att fortsätta utveckla verksamheten.

aker 600


KL Maskin säljer och reparerar lantbruksmaskiner till kunder över hela Sverige. Man har anläggningar i både Kvänum, Lidköping och Brålanda. Företaget omsätter cirka 100 miljoner och har för närvarande 23 anställda. 

KL Maskin har en lång historik och firade sitt 60-årsjubileum tidigare i år. När ägaren och vd:n Per-Olof Jakobsson kände att det var dags för nya utmaningar var han mycket mån om att säkerställa företags framlevnad. Han kommer även att stanna kvar i företaget tills vidare för att säkra kontinuiteten.

Köparen Söderberg & Haak grundades redan 1866 och är idag en ledande privat aktör inom svensk lantbruksmaskinhandel. Vd Hans Ripa berättar att köpet av KL Maskin kompletterar den befintliga verksamheten och är en viktig pusselbit i Söderberg & Haaks framtida försäljningsorganisation i Västergötland.

Affären förmedlades av Jonas Sköld, Swedbank Företagsförmedling.

– Att hitta en ny ägare till KL Maskin AB har varit spännande och lärorikt. Ägaren, Per-Olof Jakobsson, var redan från starten tydlig med vilket pris han förväntade sig, men lika viktigt var att hitta en köpare med rätt parametrar kring de ”mjuka värdena”, så att personal, kunder och leverantörer med trygghet kan gå in i framtiden. Jag är övertygad om att köparen Söderberg & Haak kommer att förvalta verksamheten och dess möjligheter på bästa sätt, berättar Jonas Sköld.

– Tack vare hög kompetens och engagemang hos mäklaren fick även komplicerade frågor snabba svar, berättar köparen Hans Ripa som är nöjd med Swedbank Företagsförmedlings insats i överlåtelseprocessen.

Processen stötte dock på en del hinder, bland annat en översvämning:

– Det blev inget lätt jobb för mäklaren Jonas Sköld – bara två dagar efter att vi kört igång försäljningsprocessen blev företagets lokaler översvämmade av regn och efter nästa varv kom branschen i en svängning som inte skett under 20 år! kommenterar säljaren Per-Olof Jakobsson.

– Trots detta har Jonas Sköld hela tiden jobbat proaktivt med projektet. Jag tror det är viktigt att ha en oberoende mäklare om man ska sälja sitt företag. Under resans gång har det varit många intressanta diskussioner, fortsätter Per-Olof Jakobsson.

– För min del var det bra med en mäklare som samtidigt har anknytning till bankers kunskap, då blev det inte så många möten med köpare som inte hade grundförutsättningar till köp, avslutar Per-Olof Jakobsson.

När köpare och säljare väl hade mötts kring de centrala delarna i affären ville de ha en mycket snabb process kring due diligence, avtalsskrivning och tillträde. Här vill Jonas Sköld passa på att tacka PwC och Front Advokatbyrå för ett fint samarbete.

KL maskin bildtext

> Till pressmeddelandet (pdf)