Falkenberg har fått en ny matchmaker. Han heter Håkan Rydin, är erfaren entreprenör och ser till att säljare hittar köpare och vice versa när det är dags för företag att byta ägare. Framför allt rätt köpare, till rätt pris och rätt villkor. Här delar han med sig av sina bästa tips och berättar varför du som står inför ett generationsskifte inte ska dela lika mellan barnen.

Falkenbergs Sparbanks nya företagsförmedlare Håkan Rydin har varit entreprenör i trettio år och arbetat som vd i både privata och publikt bolag. Sedan tre år tillbaka delar han med sig av sina erfarenheter till företagare via Swedbank Företagsförmedling.
– Fast jag arbetar med väldigt mycket mer än just företagsförmedling. Ägarförändringsfrågor är egentligen ett bättre begrepp. Det kan vara alltifrån nya finansieringslösningar, kompanjoner som kommer och går, konkurrenter som köps upp till rena rekryteringsköp och klassiska generationsskiften.

Swedbank Företagsförmedling har funnits sedan 2005 och finns från och med i år även hos Falkenbergs Sparbank med Håkan Rydin som rådgivare.
– Själv tycker jag att det är en oerhörd fördel att ha varit företagskund hos Swedbank under många år och själv genomgått de allra flesta ägarförändringarna i olika bolag. De erfarenheterna är ovärderliga när jag hjälper andra företag och företagare att hitta rätt.

”Många kör på utan en tanke”
Till Håkan Rydin vänder sig privatpersoner som behöver assistans vid köp av en rörelse eller som vill få hjälp att hitta ett företag att investera i, men också företagare som är i behov av att expandera för att få tag i arbetskraft eller som behöver förvärva en större konkurrent för att själv överleva.
– Många kör tyvärr bara på utan en tanke på hur marknaden förändras och vilken roll man själv spelar. Det är oerhört riskfullt framför allt som spelplanen förändras enormt mycket snabbare idag än förr, förklarar Håkan Rydin som också ger rådgivning och utför värderingar av företag som varken har förvärv eller försäljning på den närmsta agendan:
– Det finns väldigt många skäl att se över sin marknadssituation. Även om man inte har som mål att bli störst på sin marknad så är det viktigt att ha koll och bevaka sina intressen. Då har man alla förutsättningar att överleva även i ett längre perspektiv.

Rätt köpare
När det gäller försäljning av företag hjälper Företagsförmedlingen till när medarbetarna själv ska ta över företaget, vid generationsskiften och med att hitta externa köpare. Köpare hittas via investerarnätverk, bankens företagsrådgivare över hela landet, via media och internet.
– Försäljning av företagare handlar väldigt mycket om att hitta rätt köpare. Ett företag är värt väldigt olika mycket för olika köpare. Men det som tar längst tid är inte att komma överens om priset. Istället är det de mjuka värdena och villkoren som tar tid och som i slutändan är det absolut viktigaste för säljaren. Om köparen och villkoren känns rätt får priset mindre betydelse.

Förutom att hitta rätt köpare ser Håkan Rydin till att ”hålla säljaren i handen” under hela resan, ge rådgivning och förbereda bolaget inför en försäljning - ”att klä bruden”. Under hela processen har han säljarens intresse som utgångspunkt.
– Att kunden känner sig trygg och har fullt förtroende är en förutsättning. Hade jag bara tänkt på att få till en affär så fort som möjligt hade jag snart inte haft något jobb. Det har till och med hänt att jag helt avrått en uppdragsgivare att sälja och därmed sagt nej till hundratusentals kronor i ersättning.

Generationsskifte – det svåraste
Det finns cirka 675 000 företag i Sverige varav 50 % ägs av personer som är över 50 år och inom ett antal år kommer vilja gå i pension. Drygt var tredje företagare vet dessutom inte hur de ska hitta en köpare till sitt företag och inom de närmsta åren kommer sannolikt 45 000 ägarskiften att misslyckas. – Tvärtemot vad många tror är generationsskifte det absolut svåraste att genomföra. De flesta vill dela rättvist men att dela rättvist är inte samma sak som att dela lika. Istället bör man tänka på vem som är mest lämplig att ta över och kompensera de andra syskonen på annat sätt. Det är helt och hållet föräldrarnas ansvar och skyldighet att se till att skapa rätt förutsättningar för barnen att komma överens. Tänker man inte efter noga kommer barnen snabbt på kollisionskurs med varandra.

Text: Sara Wernersson